lauantai 12. tammikuuta 2013

Luonto-ohjaajan alasta kiinnostuneille!


LUONN10 Asikkalasta, Seitsemisen vaellus


Lapin ammattiopisto, luonto-ohjaaja
Koulutuskeskus Salpaus, luonto-ohjaaja

Suomen ympäristöopetus - voit etsiä lähimmän koulutuskeskuksesi josta ala löytyy :)Kirjoitanpa nyt hieman omia kokemuksia luonto-ohjaajan peruskoulutuksesta jota opiskelen itse nyt viimeistä vuotta. Henkilökohtaisesti Asikkalaan hakeminen ja lukion keskeyttäminen on ollut elämäni paras päätös tähän asti. Opiskelun kautta oon tutustunut moniin mahtaviin ihmisiin ja päässyt matkustelemaan ympäri Suomea. Sekin tietenkin riippuu, minne hakee työssäoppimaan ja kuinka oma-aloitteinen on.

Oma tarkoitukseni oli aluksi ruveta vaelluksenohjaajaksi. Mutta jo haastattelussa kävi ilmi, ettei sillä tule pärjäämään koska suomessa on yksinkertaisesti niin helpot reitit etteivät ihmiset osta oppaita Suomensisäisille reissuilleen. Onneksi tässä vuosien varrella on selvinnyt että muutakin voi tehdä. Taustana eräilystä minulla oli pitkäaikainen partioharrastaminen ja viihdyin muutenkin paljon metsissä.Vesipelastuskurssi, Eräkuksa oli messissä kuvaamassa jaksoa.

1&2 vuosina opiskelin siis Koulutuskeskus Salpauksella. Opintosuunnitelmaa on nyt hieman muutettu, mutta Asikkalassa ehdittiin kokea kolmen päivän pikkuvaellus Seitsemiseen, viikon syysvaellus Ylläkselle, talvivaellus Saimaalle ja monia erinäisiä retkeilyreittien kunnostusreissuja Asikkalan lähistöllä. Vaellusreissuilla oon itse oppinut lukemaan karttaa paljon paremmin ja rinkan kantamisesta on tullut rutiini. Myös paljon hyödyllisiä erätaitoja on tullu opittua!
Koska meille opetettiin raivaussahojen, moottorisahan ja monien muiden ulkorakentamisessa käytettävien välineiden käyttö olen saanut jo kahtena kesänä kesätöitä ulkohommista. Konehallitunneilla käsiteltiin myös traktoreita, mönkiöitä ja moottorikelkkoja. Ja niiden huollot, tietenkin.

Ulkoilureittien rakentamista
 
Retkiruokien laittoa harjoiteltiin, pidettiin paripäiväinen valokuvausreissu kehitysvammaisille apuvälineitä käyttäen, olin mukana messukurssilla jolla mainostettiin meidän alaa (hehee, varmaan siksi teen sitä vieläkin...) ja käytiin kokeilemassa kiipeilyä.

Asikkalan avoimet ovet, harjoitusyritystoimintaa
Asikkalassa meillä oli myös harjoitusyritys ja järjestettiin ryhmille lumikenkäilyä, hiihtoa, luontoretkiä, eräruokailua ja melontaa. Kurssi oli hyvää harjoitusta tuleville työssäoppimisille.

Tämmöstä tää on parhaimillaan :)

Työssäoppimisissa olen ollut vaikka missä- Trekki Oy:llä joka myy vaellustarvikkeita viihdyin kuukauden ja sitten lähdin ensimmäistä kertaa Lappiin Erähotelli Nellimiin kauden alussa kuukaudeksi jokapaikan höyläksi. Toisella kerralla lähdin myös Nellimiin ja kuukauden tein ohjaajan töitä lumikenkä-, hiihto-, sekä moottorikelkkasafareilla. Siellä sitä viimeistään tajusi, miksi sitä tahtoo isona ruveta. (=safariopas)

Saimaan hiihtovaellus, kokeiltiin myös retkiluistelua


Telttakammoisille vähän hankalampi ala.

Työssäoppimaan voi mennä myös huskyfirmoihin, luontotaloille tai ulkoilureittejä rakentamaan Metsähallitukselle.

Sitten vaihdoin koulua Rovaniemelle Lapin ammattiopistoon. Syytä ei oikeastaan ollut, halusin vain muutta kauas pois pohjoisiin (ja päädyin Kemiin, vou). Rovaniemellä en oikeastaan koulussa tehnyt mitään. Suoritin viimeisen vaelluksen eräoppaiden kanssa Lemmenjoella, olin avustajana uusien luonto-ohjaajien ensimmäisellä metsäreissulla Korouomassa ja seikkailin Itävaltalaisten vaihto-oppilaiden kanssa. Kuukauden olin työssäoppimassa Erätukulla ja viimeinkin pääsin Kemiin työssäoppimaan Lapponialle jossa oon viihtynyt oikein hyvin.

Lemmenjoen vaellus

Parhaimmillaan on oikein nannaa!

Opiskelun huonoja puolia... Ehkä se, jos opiskelee Etelä-Suomessa työssäoppimispaikkoja on vähän. Työllistyminenkin kohdistuu pääosin Lappiin.  Enpä muuta keksi, hakekaa ihmeessä rohkeasti jos ala pikkusenkaan kiinnostaa!

Kyselkää vapaasti jos joku jäi kaivertamaan mieltä :)

Suurinosa kuvista on entisten luokkalaisten  tai opettajan ottamia.

3 kommenttia:

 1. Mä kävin yhden vuoden luontoon painottunutta matkailualan perustutkintoa, oli off road-autoilua, moottorikelkkahurruuttelua, lumikenkäilyä, Seitsemisen -vaellus yön yli ja paljon kaikkea erilaista. Itse kuitenkin koen olevani niin mukavuuden haluinen, ettei yö Seitsemisessä pitkän rankan taaperukksen jälkeen oikein maittanut. Oli järkyttävä kaatosade, kaikki kamat ihan märkänä, koska meille ei koskaan opetettu pakkaamaan oikea oppisesti muovipussiin ja sitten vasta rinkkaan, ei toiminut maalaisjärki. :/ Lisäksi polvi oli mielettömän kipeä pitkän kävelyn jälkeen, joten tissiposkena lähdin kotiin ja sain hirveät huudot ryhmänohjaajalta, huoh.

  Tykkäsin kyllä muista aktiviteeteista, kunhan se ei tapahtunut -30 pakkasessa, kaatosateessa tai pitänyt yöpyä metsässä. Oli hurjan mukavaa esimerkiksi ajaa off road -autolla, tarpoa lumikengillä, tehdä ruokaa nuotiolla ja keksiä erilaista puuhaa metsässä. Ehdoton ykkönen oli kuitenkin jousiammunta :D♥

  Olisin halunnut kyllä valmistua tuolta luontopainotteiselta, mutta jouduin muuttamaan ja täällä päässä ei ollut muuta kuin kultturipainotteinen matkailu. :c

  Sun blogi vaikuttaa muutenkin tosi mielenkiintoiselta, ehkä juuri siksi, ettei tää oo sellanen "ihq, kato mun huivii". :D Käy ihmeessä vilkasemassa munkin blogia, sillon tällön vilahtelee jotakin ostoksia ja vaatteita, mutta pääasiassa pyrin laittelemaan kynsiaiheisia juttuja + satunnaisesti muuta.

  terveisincharlotta.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiva! Harmi, että sun luontoalailu päätty lyhyeen :( onneksi tällä alalla työskentelyyn ei välttämättä tarvita mitään koulutusta! Käyn tsekkaamassa blogisi :)

   Poista
 2. onneksi tällä alalla työskentelyyn ei välttämättä tarvita mitään koulutusta! - tästä kommentista opettajasi ovat varmaan todella ilahtuneita

  VastaaPoista