perjantai 17. kesäkuuta 2016

Ailigas - nopea lenkkeilykohde

tie teno2 kuru teno

Utsjoen kirkonkylää reunustaa idästä päin Ailigas- tunturi joka kohoaa 342 metrin korkeuteen. Sen huipulle pääsee kätevästi ja (suhteellisen) vaivattomasti hiekkatietä pitkin, jonka pituus suuntaansa on noin kolme kilometriä. Hiekkatietä pääsee ylös myös autolla, Kylätalolla myydään tielupia. Ostin luvan viime vuonna mutta tien huonon kunnon takia ylös ei tullut ajettua kuin vain muutaman kerran. Tie oli vielä alkuviikosta hyvässä kunnossa, ja toivottavasti on myös vielä loppukesästäkin sillä Ailikkaan huipulla on todella upeat maisemat!

Melkein huipulla tien halkoo poroaita, jonka läpi pääsee sivuun vedettävästä rautaportista. n. 100 metriä portista tien oikealta puolelta lähtee polku kuruun ja upealle näköalapaikalle, jolta aukeaa maisemat Utsjoen kylälle, Norjan puolelle sekä Tenon jokilaaksoon.

Ailikkaan huipulla on YLEn radiomasto ja myös näköalapaikka kylän suuntaan. Lähistöllä kulkee myös mönkijä-sekä kelkkaura jota pitkin voi patikoida ja maastopyöräillä. Skalluvaara- Ailigas reitti kulkee samaa uraa myöten.

teno3

Ailigastien alapuolella on parkkipaikka jonne auton voi jättää. Kylältä parkkipaikalle on pari kilometriä.

Maanantaina kävin täällä pikaisella aamulenkillä ennen töiden lähtöä, ja voin sanoa että ylös kävelyn jälkeen lähtee vaikeampikin päivä käyntiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti