sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Kuinka suunnitella vaellus - retkikohteen valinta

Mun lempipuuhiin kuuluu muun muassa karttojen selailu ja reittien suunnittelu. Blogissa on kaksi eri postausta vaellusten suunnittelua koskien, vaeltaminen lumettomaan aikaan & Pyhä- Luoston vaellussuunnitelma (jota ei koskaan käytetty, koska lähdettiin tänne...). Nyt mulla on suunnitteilla Kevolle kohdistuva noin 4-5 päivän pituinen reissu kesä-heinäkuun vaihteille. 

Koska reissun onnistuminen on vähän kinttaalla, suunnitelmat tulee muuttumaan varmaan monta kertaa ja voi olla etten edes koko vaellukselle lähde. J ei lähde mukaan vaan jää hoitamaan tuolloin 3,5- 4kk ikäistä "Japea" joten mulla on tällä hetkellä muutama potentiaalinen vaellusseuralainen mielessä. 

Ja koska blogissa tulee nyt keväällä olemaan hiljaista upeiden (not) säiden takia, ajattelin kirjoittaa koko vaellusprosessista kattavan postaussarjan aina reissun suunnittelusta jälkimietintöihin saakka. Ensimmäinen osa koskee luonnollisesti vaellusreitin valitsemista.


Osa 1. Retkikohteen valinta

En vois sanoa että olisin "kokenut" vaeltaja, mikä se semmoinen on? Olen vaeltanut helpoilla ja vähän vaikeammilla reiteillä, valmiilla merkityillä ja kartasta suunnistettavilla. Yksin ja seurassa. Raskauden jäljiltä kunto on mitä on, ja sitä kohotan koko ajan siskon suosittelemalla Kayla Itsinesin treeniohjelmalla, siispä tutkailin vaelluksen keston lisäksi reitin nousuja ja maastoa.

Aloittelijalle suosittelen Hossan aluetta jossa reitit on merkityt ja maasto hyvin helppokulkuista. Vähän vaativampi reitti on Pallas-Hetta, jossa on suuriakin korkeuseroja, mutta merkitty reitti (jos kartassa on merkattu reitti, on se myös luonnossakin merkattu). Luontoon.fi sivusto on todella kätevä apuväline reissua suunniteltaessa. 


Sivuilla on lukuisia vaihtoehtoja joiden avulla on helppo etsiä itselleen sopivin retkeilyvaihtoehto. Myös reittien googlettelu ja muiden vaeltajien kirjoittamia kokemuksia reiteistä kannattaa lueskella. Helpolta kuulostavalla reitillä saattaa olla vaikka hankala joen ylitys, joka ei käy ilmi kartasta ja on hyvä ottaa reitin ominaisuudet huomioon aikaisessa vaiheessa.

Itse päädyin vaellusta suunniteltaessa Sulaoja- Kenesjärven reitille jonka pituus on 63 kilometriä. Toinen vaihtoehto oli myös Sulaojalta lähtevä Kuivin reitti, 86 kilometriä. 


Vaelluskohteita on hyvä vertailla keskenään. Kuivin reitti tuntui ensin fiksuimmalta, mutta päädyin Kevoon pelkän mututuneen takia. Kevo tuntuu kartasta tarkasteltaessa helpommalta vaihtoehdolta maaston kannalta.

luontoon.fi
Miten oma kunto kestää? Onko alueella paljon korkeuseroja? Pystynkö tarvittaessa nukkumaan kaikki yöt teltassa, vai onko autiotuvissa sittenkin mukavampi nukkua? Olenko valmis ylittämään vesistöjä? Miellyttääkö lehtometsät vai tunturi enemmän silmää?

Päivämatkojen pituuksia on myös hyvä miettiä. Apuna on kätevintä käyttää alueen virallista karttaa, joita myydään lähes jokaisessa suuremmassa päivittäistavara- sekä retkeilytarvikkeita myyvissä myymälöissä.

Syyt, miksi valitsin Sulaoja- Kenesjärvi- reitin; (yhteenveto)

- reitti on lähellä kotia, lähtöpisteelle Karigasniemelle on 101 kilometriä ja lopetuspisteelle 25 kilometriä
- tahdon nähdä Kevon kanjonin
- reitillä on vaihtelevaa maastoa, valokuvauksellisesti paljon mukavampaa kuin pelkän tunturimaiseman kuvaaminen
- päivämatkan maksimipituus 15 kilometriä per. päivä
- kesä-heinäkuussa Kevolla ei ole ruuhkaa  (elo-syyskuussa on)
- mulla on jo olemassa kartta alueelle
- kahlaamot (veden ylityspaikat) kuulostavat mielenkiintoisilta
- Kevo on vain yksinkertaisesti koettava

Joskus vaellusreitille pääsy voi olla kiven takana. (Lemmenjoki.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti