sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Talvivarusteet -osa 1 / talvitakki - kelkkatakki

Oon jo jonkin aikaa (koko blogin olemassaolon) miettinyt varuste-esittelyitä ja yhden sen kaltaisen olenkin tehnyt vaellus lumettomaan aikaan - postaukseen. 

Mulle yksi tärkeimmistä talvivarusteista on takki. Kelkkaillessa tulee olla tuulen ja lumisateen kestävä, joka ylettää alaselkään ja pitää lämpimänä. Hiihtäessä ja urheilessa hengittävä, mieluiten myös säänkestävä. Vaelluksella vähän sitä kaikkea.

Nämä postaukset perustuvat siis omiin kokemuksiin ja jonkun toisen mielipide samasta tuotteesta voi olla eri kuin itsellä. Rakentavaa palautetta ja tuotesuosituksia otan ilomielin vastaan!

Ensimmäinen takkiosa kertoo kelkkatakeista. 
Mun ehdoton suosikki naisten kelkkatakeista on Sinisalon Powder Lady. Saa mustana, ja ihan kuin joskus olisin törmännyt jopa pinkkiinkin? Ei ole hinnalla pilattu ja hinta- laatusuhde on mielestäni plussan puolella.

Mulla on näitä ollut kahdet. Ensimmäinen oli just omaa kokoa joten alle ei mahtunut paljoa tavaraa, siispä ostin kaksi kokoa isompana uuden. On hyvä muistaa takkia ostaessa, että tärkeämpää on sen lämpö kuin ulkonäkö.

Miksi juuri tämä?


Kuvat 

Powder Ladyn malli on nimenomaan naisille suunniteltu. Se ylettää takapuoleen asti eikä viima pääse selkään lähes missäkään asennossa. Mulla on itsellä pitkät raajat ja usein hihat jäävät lyhyiksi- Powderissa ne ovat reilusti yli ranteen.

Koskaan mulla ei ole tuo takki kastunut ja esittelyissäkin kerrotaan sen olevan vedenkestävä. Tarrat eivät ole menneet nukkaisiksi vaikka huskyjenkin kanssa on tullut pyörittyä ja kangas kestää pesunkin. Vanha takki oli mulla erotuksissa päällä ja sen seurauksena yltä päältä poron ulosteessa ja irronneiden sarvikarvojen veressä.  - Ja silti puhdistui kaikesta muusta paitsi öljyläikistä pesussa!

Takissa on myös korkea kaulus, joka on mukavan väljä ja alle mahtuu kaulurikin. Vetoketjut eivät jää kankaisiin kiinni ja taskuja on neljä. Huppu on muotoiltu kääntymään pään kanssa ja mahtuu kypäränkin alle. Hupun itsensä alle mahtuu jopa karvalakki.

Vetoketjun suojaava kangas ei päästä tuulta tai lunta lävitseen.

Muut

Muista kelkkatakeista en ole pitänyt. Johtunee varmaan miesten malleista ja lyhyestä helmasta. Erään Skottin takin kanssa ongelmina oli mm. nimenomaan mallin lyhyys. Omat villapaidat paistoivat helman alta, vaikka takki oli muuten överi-iso.

Jos ei halua santsata pelkkästään kelkkailuun suunnattuihin takkeihin suosittelen parkoja!

Canada Goose- Trillium

Kuva

Joku saattoi vetäistä just kaakaot kurkkuunsa, mutta kyllä! Muistan kun olin Trekillä työssäoppimassa ja sinne saapui ensimmäiset Kanadan Hanhet, ne on alunperin olleet kovimpien eräyrmyjen suuressa käytössä.

Enkä yhtään ihmettele, hanhet ovat aitoa untuvaa ja Scandinavian Outdoor Storen mukaan parhaimillaan -15 - -25 asteen pakkasilla. Sopii tosin myös kaupunkikäyttöön, mutten itse uskaltaisi kaupoille mennä tuon lämpöhalvaustakin kanssa...

Hanhi on malliltaan pitkä ja tilava. siinä on lumilukko helmassa ja hihoissa kestävät resorit. Kangas on vettä hylkivää.

Ja täyte on muuten ankkaa nimestä huolimattaan. Canada Goose ei käytä tarhattujen eläinten karvaa.

Jos olisin miljonääri, käyttäisin Canada Goosen takkeja. Mutta, kun en niistä tämän enempää tiedä esimerkiksi niiden peseminen ja tahrautuminen epäilyttää.

Toki muutkin parkatakit käyvät kelkkailuun hyvin, pääasia on että ne ovat lämpimiä, mielellään hengittäviä ja veden kestäviä. 

Halvemman budjetin takiksi ehdotan Elloksen Áhká takkia, joka itsellä pääsee tänä talvena testaukseen.

kuva
Takki on materiaaliltaan hyvin kestävä, ja pienten kokeilujen jälkeen tuntuu hintansa väärtiltä. Hihat ovat riittävän pituiset, mutta takin helman pituus voi olla kelkkaillessa ongelmaksi, jos tykkää istualteen ajella. Takki on myös vettä hylkivä, mutta hengittävyys voi olla huono. 

Huppu on kätevästi säädeltävissä ja kääntyy pään mukana. Kaulus on korkea, mutta turhan hankala esim. autolla ajamiseen jolloin vetoketjua ei voi pitää ylhäällä.

Parkatakeissa kannattaa muistaa pituus. Mitä pidempi takki, sitä hankalampi ajaa.


Keväällä käytin IcePeakin ohutta toppatakkia. Kylmähän siinä meinasi tulla ja alle oli pistettävä villapaitaa jos toistakin.

Muistakaa siis kelkkatakkia ostaessa, että se
- on hengittävä
- kestää jonkinverran kosteutta
- on riittävän pituinen, peittää ranteet ja alaselän
- alle mahtuu kerrasto ja jopa kaksi villapaitaa tarvittaessa (riippuu ajotyylistä)
- se tulee sotkeutumaan öljyyn jos edes vilkaisette "konepellin" alle (ja ei muuten lähde pesussa)
- kestää riepotusket ja mahdolliset repeytymisvaarat
- huppu on irroitettava (kypärän kanssa yhteenommeltu huppu voi olla pebasta)


Toivottavasti näistä vinkeistä oli jollekin hyötyä! Minulle saa myös ehdotella omia suosikkejaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti