tiistai 25. kesäkuuta 2013

Roadtrip to Vardø


Heippa te 52 lukijaa! Ihan yllätyin (taas kerran) kun bloggeriin kirjauduin ja tsekkasin lukijamäärän... En olis ikinä uskonut, että mun blogi saavuttaisi tuollaisen lukijamäärän!

Mtta niin, eilen mut kutsuttiin 12:32 starttaavalle reissulle Vardøn, eli Vardöön eli Vuoreijaan mukaan. Totta kai suostuin lähtemään kun kyseessä oli ulkomaanmatka... Vaikkakin naapuriin.



Matka starttasi todella hyvin- jo reilusti ennen Nuorgamia autosta puhkesi rengas. Mutta onneksi kuski ei onneksi ollut lapanen vaan osas vaihtaa renkaan nopiasti eikä paikalle ehtinyt saapua kauheasti yleisöä...



Ennen Norjaa käväistiin Nuorgamissa ostamassa vähän evästä S-Marketista. Oon katkera Nuorgamin valikoimille, sieltä saa törkeesti enemmän erilaisia ruokia kuin Utsjoelta ja jopa punaista hiusväriä... Pitänee siis alkaa harrastamaan 50 kilometrin kauppareissuja naapurikylään.



Ja heti Norjan rajan ylityksen jälkeen maisemat muuttui paljon hienommiksi kuin Suomen puolella on. Jopa tästä kylältä katsottuna Norjassa on komeammat tunturit kuin täällä. Onneksi rajan ylitykseen ei vaadita mitään ilman tullattavia tavaroita joten voin aina halutessani pyöräillä rajan yli Norjan puolelle.




Ja totta kai myös Norjasta piti käydä ostamassa evästä... :D Kaupassa oli kieltämättä hyvin erilainen valikoima kuin Suomessa- sieltä sai jopa Homer Simpsonin naamalla koristeltuja leipäpusseja.



Ennen Vardöä pysähdyttiin pikaisesti pieneen kalastajakaupunkiin Vadsjöön josta reitti jatkui jäämerenrantaa pitkin kohti tunturia, jonka yli tie meni. Vadsjön ja Vardön välissä oli hirveästi pieniä kyläkommuuneja ja lampaita oli joka paikassa- tiellä, pihoissa, aitauksissa ja pelloilla... Yksikään ei onneksi päätynyt auton alle. Jopa yksi porokin nähtiin juoksevan tunturin päällä.



Vardöstä mulla ei ole enempää kuvia kuin tuosta tunnelista joka oli kolmisen kilometriä pitkä, meni meren ali ja loppui suoraan kaupungin keskustaan. Värdö oli kaupunkina ruma, talojen julkisivuja ei oltu huollettu vuosiin, jäämeren rannalla olevat kalasatamat oli ruosteisia ja karuja sekä talojen pihojen ruoho rehotti rumasti, johtunee varmaan lampaiden puutteesta keskustassa...



Ja kamerahan ei tarttunut mukaan edes Vadsjön keskustaan jossa T:n kanssa pyörin pariskunnan ollessa Cubuksessa (oli varmaan maailman pohjoisin sellainen...) shoppailemassa. Vardössä ei edes poistuttu autosta sateen takia. Eli suoraansanottuna käytiin heittämässä Norjassa päivän kestänyt u- käännös!



Norjan reissu oli kieltämättä mahtava kokemus, vaikka suurin osa ajasta vietettiinkin autossa. Tutustuin paremmin uusiin mahtaviin ihmisiin jotka on jaksaneet viihdyttää mua iltaisin grillillä kun oon siellä asiakkaiden puutteessa yksin siivoillut. Utsjoelle muutto on tähän mennessä ollut paras päätös ikinä, hetkeäkään mulla ei ole ollut yksinäistä (jos yötöitä ei lasketa...) ja puuhaa on riittänyt.


En oo muuten punapää enään. Ehkä kesän loputtua taas !

7 kommenttia:

 1. Ai vitsit kun siella on kaunista. Tuollaista vehreaa ja laakeaa maisemaa. <3

  VastaaPoista
 2. Niin ihanat maisemat! Voi kun noita pääsis itekkin omin silmin ihastelemaan :)

  VastaaPoista
 3. Todella kaunista!
  Oon uusi lukija ja tää blogi kyllä herätti nyt mielenkiinnon todella:)
  Mä olen aina haaveillut pääseväni jäämerenrannalle, juuri tollaisiin maisemiin.
  Ehkä vielä joskus...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti tuut tuonne pääsemään, jäämeren rantaa on kumminkin niin paljon että melkeinpä on ihan sama mistä päin Lappia tuonne lähtee ajamaan... :)

   Poista
 4. Oon itsekin ollut täällä Ohcejohkalla nyt yhteensä kaksi päivää, joista toinen tuli vietettyä rajan toisella puolella. Tanafjorden on ihan mahdottoman hienoa seutua!

  Lähdetkö mun kanssa eräjormailemaan? :--)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :--D mä niin järkytyin töissä kun tulit kassalle! Totta kai lähen sun kanssa jormailemaan!

   Poista
  2. Hah! Mä toivoin, etten ois ollu niin järkyttävä, mut ittelleen ei voi mitään. Mut hei, mahtavaa! :--D

   Poista