maanantai 3. kesäkuuta 2013

Ohcejohka & Norja

Norjan rajan tulli Utsjoelta päin

Utsjoki, pohjoissaameksi Ohcejohka on kunta jossa asuu 1 287 ihmistä ja väestöntiheys on Suomen kolmanneksi harvoin. Utsjoen ainoa naapurikunta on Inari.

TenojokiUtsjoki on sekä Suomen, että Euroopan Unionin pohjoisin kunta. Utsjokilaakso on valittu yhdeksi Suomen kansallismaisemista ja on myös yksi valtakunnallisesti Suomen arvokkaimpia maisema-alueita.

tsyygelöin Norjaan


Asutus on keskittynyt suurimmilta osin Suomen ja Norjan rajajoelle Tenolle. Utsjoelle saatiin kunnollinen tieyhteys vasta vuonna 1985. Sitä ennen liikennettä hoidettiin venein Utsjoen ja Karigasniemen välillä Tenojokea pitkin. Nykyisin Utsjoki on valtatien 4 pohjoinen päätepiste, Eurooppatie E75 jatkuu Saamensiltaa pitkin Norjan E6 tieksi.

Ailigastunturi, joka ympäröi kylää näyttävästi
Utsjoen tärkeimmät elinkeinot ovat rajakauppa, poro- ja luontaistalous sekä matkailu. Norjalaiset ovat merkittävä asiakaskunta alueen yrityksille. Nuorgamin Alkon myymälä on Norjalaisten kovassa käytössä.

Saamen silta Norjasta kuvattuna
Utsjoen kasvillisuus on arktisen tundran ja pohjoisten havumetsien vaihettumisaluetta, hemiarktista kasvillisuusvyöhykettä. Tällä alueela on laajoja tunturikoivikoita. Talvi on pitkä, pimeä ja kylmä ja kesällä on kaksi kuukautta kestävä yötön yö. Kesät ovat muuhun Suomeen verrattuna viileitä, helteitä ei ole välttämättä joka vuosi.


Tämän tekstin meille tarjosi Wikipedia 

4 kommenttia:

 1. Eikö Nuorgam ole kunta, jos kerran Utsjoki on pohjoisin kunta? :o Mun maailmankuvani horjuu nyt ja pahasti. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuorgam on kylä Utsjoen kunnassa ja Utsjoki on taas Utsjoen kunnan "keskustakylä" :) Vähän niinkuin Nastolan kunta, johon kuuluu Villähde, Mäkelä, Kuivanto yms. kylät :D ja tietenkin Nastola- kyläkylä.

   Poista
 2. Ai että on muute hienot maisemat :o

  VastaaPoista